• București, RO
  • +40721359664

Evenimente

Prezentare lucrare

Psihosociologia vieții cotidiene. Despre interacțiunea om-animal (ediția a II-a, revizuită și adăugită)

Dragi prieteni,

Suntem bucuroși să vă anunțăm apariția lucrării Psihosociologia vieții cotidiene. Despre interacțiunea om-animal (ediția a II-a, revizuită și adăugită). Este un demers prin care specialiștii implicați oferă argumente cuantificabile despre rolul pe care îl au animalele în evoluția și dezvoltarea noastră emoțională, socială, cognitivă și spirituală. 

Trăim într-o rețea socială în care suntem interconectați. Avem nevoie unii de ceilalți iar prezența animalelor și energia transmisă de ele ne susțin în demersul de a deveni cea mai bună variantă a noastră și cea mai frumoasă alternativă de a ne redescoperi potențialul de care dispunem.

Cuprins :

Notă asupra ediției / 10 

Lista autorilor / 11

1. Introducere. Oameni şi animale în spaţiul social. Oameni și animale – emoții și expresii / 15 – Octavian Rujoiu

2. Interacţiunea om-animal și legătura om-animal. Interacțiunea om-animal în România / 40 -Octavian Rujoiu

3. Psihologii şi relaţia om-animal / 82 – Aurora Liiceanu

4. Interacţiunea om-animal în contextul marilor religii ale lumii / 89 -Valentina Rujoiu

5. Animale, simbolism, consumerism şi publicitate / 115 – Octavian Rujoiu, Valentina Rujoiu

6. Haechi – animalul mitic, gardian al orașului Seul / 138 – Cătălina Stanciu

7. Om şi animal. Sau pentru cine bate clopotul din Atri / 152 – Oana Negruț

8. Responsabilitatea faţă de animale şi intervențiile asistate de animale / 185 – Octavian Rujoiu

9. Câini pentru Oameni – De la maidanezi la câini de terapie / 212 – Victor Chitic

10. Terapia asistată de animale. Implicaţii pentru practica asistenţei sociale / 231 – Daniela Gaba

11. Activităţile asistate de cai şi terapia asistată de cai în România. Aspecte practice / 268 – Ana Cristina Chirilov

12. Interacțiunea om-animal în câmpul muncii / 299 – Daniela Gaba

13. Implicaţii psihoemoţionale privind relaţia dintre proprietar şi animalul său de companie. Câinele, „cel mai bun prieten” / 322 – Octavian Rujoiu

Despre coordonatorul volumului:

Octavian Rujoiu este doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti, conferenţiar universitar în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (Departamentul de Filosofie şi Ştiinţe Socioumane, Facultatea de Management) și membru fondator al Asociației Animal Partners & Friends. În decembrie 2016, a obţinut atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat în sociologie la Universitatea din București cu o temă despre perspectiva sociologică asupra interacțiunii om-animal. Din octombrie 2019, este scholar member la Animals & Society Institute, Ann Arbor, Michigan. Timp de aproape doi ani s-a implicat, a inițiat și desfășurat mai multe activități privind interacțiunea om-animal, în cadrul Asociației Clubul Câinilor Utilitari. În calitate de autor și coautor, a publicat mai multe cărți, studii şi articole la edituri și în reviste de prestigiu, multe dintre acestea având ca subiect interacțiunea om-animal din perspectivă sociologică și psihosociologică, emoțiile sociale, violența interpersonală și emoțiile umane. Trei dintre articolele sale (semnate, în calitate de coautor, împreună cu Valentina Rujoiu), despre pierderea (decesul) animalului de companie și despre handler-military working dog relationship, au fost publicate în Journal of Loss and Trauma: International Perspectives on Stress and Coping (Routledge, Taylor & Francis Publishers), una dintre cele mai importante reviste de specialitate la nivel internațional din domeniul psihosociologiei. 

Detalii despre lucrare găsiți la următoarele link-uri:

https://editura.ase.ro/Psihosociologia-vietii-cotidiene-despre-interactiunea-om-animal-Editia-a-II-a-revizuita-si-adaugita/

https://editura.ase.ro/custom_images/produse/2020_rujoiu_psihosociologia_ed2_cuprins_contents.pdf

https://editura.ase.ro/en/Psychosociology-of-everyday-life-about-human-animal-interaction-Second-edition-revised-and-added/


Conferința Natională – Zilele Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof.Dr.Al. Obregia”


O zi importantă, o zi cu impact mare pentru domeniul Interacțiunii Om-Animal din România: pentru prima dată, în Palatul Parlamentului, un câine de terapie are acces și susține echipa în cadrul Conferinței Nationale cu participare internațională “Psihiatria Românească între Stiință și Practică”.

Tema: “Terapia asistată de animale – abordare complementară în practica asistenței sociale”.

Au participat: asistenți sociali care își desfășoară activitatea în secțiile de psihiatrie, medici psihiatri, cadre didactice universitareVizită Karin’s Kids Academy


Răspunzând invitației adresată de Karin’s Kids Academy  ziua a debutat cu energie pozitivă. Altături de minunatele cadre didactice, piticii din grupa mijlocie și mare au învățat despre IUBIREA NECONDIȚIONATĂ pe care ne-o oferă animalele, despre cum să se comporte cu animalele de companie și cu cele pe care nu le cunosc.

Tess și Ayla au fost ghizii datorită cărora ora petrecută împreună a trecut fulgerător de repede.

La finalul activității am primit cea mai frumoasă validare din partea copiilor: “voi și cățeii voștri sunteți adorabili”!Vizita la Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu”


O zi cu soare și culori aurii, zâmbete și voie bună, dialoguri constructive, toate s-au desfășurat în curtea Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu”. Vedetele au fost, ca de obicei, cei trei terapeuți cu blană, Tess, Ayla și Toby.

Echipa Animal Partners & Friends a răspuns invitației adresată de către asistentul social Valentina Petrache. Am demonstrat, astăzi, rolul și impactul pe care îl au animalele în procesul terapeutic de susținere și recuperare al pacientului care se confruntă cu dezechilibre psihice majore.


Ne implicăm în comunitate și suntem parte din schimbare!


PetFest – Ediția a IV-a


    Avem ca obiectiv principal implicarea în comunitate, astfel răspunzând invitației la București PetFest, am vorbit despre beneficiile interacțiunii om animal și despre activități asistate de animale.
    În timp ce unii dintre colegii nostri erau plecați într-o altă misiune, Ileana cu Toby au fost prezenți lângă prietenii noștrii de la Școala specială nr.5, Școala specială pentru Hipoacuzici și de la Down Plus. Copii au fost învațați cum să interacționeze cu cățeii, cum să le dea de mancare dar cel mai mult le-a placut să se joace!

Puterea exemplului și a bunelor practici sunt cele mai pragmatice argumente cu ajutorul cărora dorim să producem schimbare spre bine, să promovam accesul la informație și cunoaștere științifică!

Împreună suntem mai buni! Împreună accesam informație și devenim mai puternici!


Noaptea Cercetătorilor Europeni 2019


Asociaţia Animal Partners & Friends vă aşteaptă la standul ASE, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni din Parcul Lumea Copiilor în zilele de 27 şi 28 septembrie 2019. Este momentul să demonstrăm rolul şi beneficiile pe care le implică interacţiunea om-animal. Ne aflăm în punctul în care, trebuie să valorificăm, la maximum, singura alternativă pentru a avea o funcţionare socială echilibrată: EDUCAŢIA. Informaţia corect furnizată şi în acord cu nevoile publicului reprezintă un instrument esenţial în formarea şi consolidarea capitalului social.

Intervenţiile asistate de animale (de exemplu, terapia asistată de animale, educaţia asistată de animale, activităţile asistate de animale) reprezintă alternative recunoscute din punct de vedere ştiinţific care au generat rezultate cuantificabile şi au avut un impact pozitiv în contexte sociale caracterizate de risc şi vulnerabilitate.

Toate subiectele amintite vor fi abordate de către membrii Asociaţiei Animal Partners & Friends în cadrul acestui eveniment care are drept obiectiv fundamental împletirea cunoşterii comune cu cea ştiinţifică. Informaţiile furnizate vor fi susţinute de prezenţa câinilor special pregătiţi şi instruiţi în domeniile mai sus menţionate. Ayla, Tess şi Toby vor oferi, atât copiilor, cât şi adulţior, îmbrăţişări autentice şi necondiţionate.

Mulțumim Academiei de Studii Economice din București, prietenul care ne-a invitat să îi fim alături și, în special, doamnei profesor Roxana Patarlageanu.